Totusi iubirea: Oare e dragostea oarba?
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Oare e dragostea oarba?

Oare e dragostea oarba?
Cel de alaturi greseste, insa tu nu vezi; isi expune tuturor defectele, numai tie nu-ti sare nimic in ochi; poate mai incalca si unele lucruri de care tie iti pasa, insa ochii tai vad doar lucrurile bune.
Indragostitii vad in cei dragi intruparea tuturor calitatilor si trasaturilor care si-ar dori sa existe. Cel putin asa afirma si o serie de cercetari din care reiese cat suntem de subiectivi atunci cand ne indragostim. Perceptia asupra celuilalt este mult influentata de atractia pe care o simtim, de asteptarile pe care le avem de la celalalt si de trairile cu care ii asociem persoana. Chiar si felul cum il vedem din punct de vedere fizic pe alesul inimii este supus unei deformari pozitive: al nostru e intotdeauna cel mai frumos.
Dragostea trece prin ochi aproape fara exceptie, caci atractia vizuala joaca un rol foarte important. Unii merg la "intalniri oarbe", iar altii nu se sfiesc sa se casatoreasca "pe neve", cum zicea o populara emisiune tv. Chiar daca oamenii se cunosc pe internet sau la telefon, relatia nu poate inflori fara un minim contact vizual, de aceea site-urile de matrimoniale te asigura ca nu iti poti gasi perechea fara sa expui poza potrivita. Multe neintelegeri apar  atunci cand ochii se declara nemultumiti de ceea ce li se infatiseaza.
Ipotetic vorbind, cum ar fi daca am fi nevazatori? Nu am mai putea iubi sau ne-am indragosti altfel? Am pune mai mult pret pe ce ne spune si cum ne spune persoana draga? Pe mangaierile sale? Ne-am baza doar pe celelalte simturi sau ne-ar pasa mai mult de comportamentul sau? Merita sa reflectam la asta, tocmai pentru a nu face alegeri orbesti atunci cand ochii ne sunt in regula. Poate ca vrem ceva mai mult in dragoste decat felul in care arata cel de alaturi.
Dragostea este una dintre marile preocupari ale omului, chiar si in modernitate, indiferent de varsta sau de gen. Aproape nimeni nu isi doreste sa fie singur, si mai ales, sa nu cunoasca bucuriile vietii in doi, fie ca opteaza pentru o relatie libera, moderna sau viseaza la ziua nuntii sale cu o caleasca trasa de cai albi.
Trist este ca putem avea ochii larg deschisi si totusi sa nu vedem lucruri esentiale care stau chiar in fata ochilor sau inimii noastre. 

Oare e dragostea oarba?  Voi ce credeti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu