Totusi iubirea: Despre gelozie
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

luni, 7 aprilie 2014

Despre gelozie

In zilele noaste gelozia e considerata o traire absolut normala, chiar o dovada de dragoste. Nu de putine ori am auzit replica: "daca nu ar fi gelos, nu m-ar iubi!" Sa vedem daca asa stau lucrurile in realitate!
Cand te vede purtand o discutie nevinovata cu un coleg de serviciu si face o criza de gelozie, acest
lucru se petrece din dragoste? Mie mi se pare ca aici isi face loc nesiguranta sau teama de abandon... Nu spun ca nu te iubeste, dimpotriva! Dar gelozia nu are iubirea ca o cauza directa. El nu este gelos pentru ca te iubeste, ci e gelos pentru ca se simte amenintat de un potential rival si ii e frica sa nu te piarda. 
Dorinta de a forma un cuplu adevarat apare in momentul in care ne indragostim, adica cand in mod sincer si dezinteresat tinem unul la celalalt si ne contopim intr-un tot. Una din atitudinile gresite la inceputul unei relatii este sa devenim totul pentru celalalt, lucru ce ne face total indispensabili pentru partener sau celalalt sa devina totul pentru noi, situatie in care iubim partenerul mai mult decat pe noi insine, sacrificandu-ne personalitatea in schimbul pastrarii armoniei in cuplu.
Cand partenerii se limiteaza la aceste doua situatii, cuplul se bazeaza pe posesivitate si pe gelozie. Sentimentul de gelozie apare cand simtim ca relatia cu persoana iubita este amenintata.

Controlul partenerului
Dar conditiile impuse iubirii, oricare ar fi ele, creeaza o tensiune care nu poate produce decat suferinta, provocata de faptul ca incercam sa controlam viata partenerului. Ne dorim, fara sa ne dam seama, sa supraveghem totul in viata lui si nu putem accepta ca celalalt are o identitate (individualitate) separata.
Cand simtim ca relatia cu persoana iubita ne este amenintata, apare sentimentul de gelozie cu tot alaiul sau de trairi negative: teama de pierdere sau de abandon, anxietate, durere, lipsa de speranta, reactie de aparare. De cele mai multe ori, manifestarile de gelozie au la baza neincrederea in sine si in propriile calitati relationale, autodevalorizarea si incapacitatea de investire autentica in parteneriat.

Infidelitatile sexuale
Printre lucrurile de netolerat, capabile sa distruga o relatie, cel mai adesea se numara infidelitatile sexuale. Cu siguranta putem sa acuzam si sa condamnam fara a cauta motivele unei astfel de atitudini. Daca vrem sa intelegem ceva, este cazul sa ne facem un adevarat examen de constiinta. Vom descoperi ca nu ne respectam daca ramanem langa un partener infidel, dupa cum vom intelege ca infidelitatile semnaleaza ceva ce schioapata in relatia de cuplu. Putem alege fie sa ne largim conceptia despre sexualitate, fie sa parasim persoana iubita pentru ca nu ne simtim nici iubiti, nici respectati.
Manifestarile geloziei
Foarte multe cupluri au de suferit din cauza geloziei unuia dintre parteneri. Gelosul este autor al gandurilor irationale, de genul: “nu pot suporta sa stiu ca el/ea...”. Gandirea acestuia este absolutista si rigida, contribuind la generarea unor probleme de natura emotional-comportamentala. Nelinistit si incontrolabil in unele situatii, “gelosul” e intotdeauna intr-o permanenta “disonanta cognitiva” cu partenerul (a) de cuplu.
Gelozia este traita si exprimata diferit de cele doua sexe. Barbatii sunt mai gelosi fata de activitatea sexuala a partenerelor, iar femeile sunt mai geloase fata de implicarile emotionale ale perechii in raport cu alte femei. Barbatii au tendinta de a a-si nega sentimentele de gelozie, iar adesea si le exprima prin furie si violenta. In schimb, femeile admit mai repede gelozia si reactioneaza prin depresie.
La femei, gelozia pare a fi dominata de o prejudecata de tipul ”barbatii sunt vesnic niste cuceritori, in cautare de sex”, ceea ce tradeaza superficialitate in mentalitatea femeii. In schimb, la barbat, gelozia par a fi adesea provocata de un orgoliu mult exagerat. Femeia isi manifesta gelozia mai des, insa manifestarile cele mai patologice ale geloziei le intalnim in comportamentul fizico-emotional al barbatilor.
Pe de alta parte, barbatii isi acuza mult mai frecvent partenerele si intra in competitie cu rivalii; pe de o alta parte, femeile tind sa se autoacuze si tin sa mentina relatii stranse cu persoana de langa ei. Femeia geloasa manifesta adeseori dorinta de a incatusa, de a ingradi libertatea si de a-si impune dominatia.
O metoda preferata de persoanele geloase este aceea de a le fixa reguli de conduita partenerilor lor. Ei impun celorlalti o lege absurda a iubirii, izolandu-i de lume, prescriind unde si ce sa priveasca, ce si cum sa faca, cu scopul de a le orienta/controla intreaga gandire si actiune.
Vindecarea geloziei
Este gelozia buna intr-o relatie? Depinde. In anumite imprejurari, manifestarea unei doze minime de gelozie poate sa fie benefica pentru cuplu, deoarece reaminteste permanent valoarea si importanta acordata unul celuilalt. Insa sentimentele puternice (patologice) de gelozie sunt distructive pentru relatie, mai ales ca uneori pot duce chiar la violente verbale si fizice.
Demersul catre o “vindecare” a geloziei ar trebui sa inceapa cu necesitatea intelegerii trairilor provocate si identificarea exacta a ceea ce determina sentimentul de gelozie. Partenerii trebuie sa isi analizeze sentimentele si sa decida daca sunt prea sensibili, prea suspiciosi sau daca exista o problema reala in casnicie.
Daca sentimentul de gelozie e mult prea chinuitor si devastator pentru ambii parteneri, inainte de a lua decizia despartirii, se impune apelarea la un ajutor de specialitate, la consilierea psihoterapeutica.
Oare iti mai iubesti partenerul/partenera daca uita subit sa mai urmeze dieta pe care o tinea cu strictete si se deformeaza?
Gelozia se situeaza undeva intre emotie, stare de spirit si sentiment. Deseori apare brusc, sub forma unui atac, insotit de transpiratie, inrosirea fetei si batai accelerate ale inimii. Geloziaare intensitate variabila si poate fi de-a dreptul patologica. Unele persoane sufera doar gandindu-se ca partenerul lor - pe care il considera un soi de proprietate personala - se poate simti bine si de unul singur.

4 comentarii:

  1. Da, gelozia care nu este patologică, poate face bine unei relații. Dar când începi să lovești și să acuzi permanent, să controlezi orice mișcare, telefonul și email-ul, ar fi cazul să cauți ajutor profesional. Este un sentiment puternic, foarte distructiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Cristina!
    Sunt de acord cu tine!
    Gelozia este un sentiment puternic, dar poate fi si foarte distructiv

    RăspundețiȘtergere
  3. gelozia...hmmm..... un sentiment prea puternic :)) din cauza geloziei se ajunge si la dispartire :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Sergiu, e adevarat, insa, putina gelozie nu strica niciodata! Doar putina... ;)

    RăspundețiȘtergere