Totusi iubirea: Dragostea se transforma?
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

luni, 16 iunie 2014

Dragostea se transforma?

           Cineva m-a întrebat deunăzi: există prietenie dincolo de dragoste? Acolo unde odată a fost dragoste mai rămâne loc pentru o prietenie sinceră? Și, recunosc, această întrebare m-a pus ușor pe gânduri… Nu
puțini sunt cei care cred că da, se poate… Că după dragoste poate urma, firesc, o frumoasă prietenie, la fel de firesc cum se poate întâmpla invers, ca după o prietenie frumoasă să se facă simțită dragostea… Ușor de zis, însă destul de dificil de realizat în fapt, aș spune eu… Mult mai sigur și mai adevărat este faptul că, pentru cei mai mulți dintre noi, marea și arzătoarea iubire care ne-a cuprins altădată se transformă într-o banală, dar grăitoare tăcere, dacă nu și mai rău, într-o ură feroce.
           La începutul fiecărei relații există acea perioadă minunată, în care simți că te înțelegi perfect cu partenerul, în care armonia domnește peste dragostea ce plutește în aer, în care totul este mai bine decât ai sperat vreodată că poți trăi…
             Cat tine dragostea?
           Un răspuns uşor ar fi: cât vrei tu! Dar doar răspunsul e uşor. Pentru a face dragostea să ţină e o treabă complicată. S-au făcut tot felul de studii care au dat diferite valori pentru durata iubirii, valori cuprinse între câteva zile şi cinci ani.
           Cu toate studiile oamenilor de ştiinţă, dragostea ţine atâta timp cât ţinem şi noi de ea. E ca o floare, dacă nu o îngrijeşti se ofileşte. Dragostea se transformă în timp. Capătă noi valori, noi străluciri sau se stinge. Dragostea depinde mult de energia şi vigoarea sufletului tău. Depinde mult de cât îţi doreşti să iubeşti.
Se poate întâmpla ca iubirea ta să fie înşelată. La început aveai unele aşteptări de la partenerul tău, dar apoi totul s-a prăbuşit pentru că el nu s-a ridicat la nivelul pretenţiilor tale. Ai grijă de cine te îndrăgosteşti. Să fie o persoană reală, în carne şi oase, cu calităţi şi defecte şi nu un concept, nu o proiecţie a valorilor tale asupra unui bărbat. Cele mai multe relaţii capotează din motivul că fiecare partener are aşteptări prea mari de la celălalt.
           Dragostea, de cele mai multe ori, e ucisă de comoditatea emoţională. La un moment dat, uităm sau obosim să-l mai iubim pe cel de lângă noi. Şi ăsta e începutul sfârşitului. Într-un fel, dragostea e o cursă în care mereu trebuie să fii atentă, să-ţi găseşti resurse şi să-ţi cultivi sentimentele. Dragostea e o cursă pentru celălat. Una care are şanse să se termine. Sau nu.

2 comentarii:

  1. Dragostea nu inseamna posesie, dragostea inseamna admiratia si acceptarea persoanei iubite cu calitati si defecte. :)

    RăspundețiȘtergere