Totusi iubirea: Ce se întâmplă în organism când ne îndrăgostim
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

marți, 10 martie 2015

Ce se întâmplă în organism când ne îndrăgostim

Când ne pică cineva cu tronc, creierul nostru este invadat de dopamină și de norepinefrină, substanțe produse în mod natural de organism care generează starea de euforie. Acesta este motivul pentru care proaspeții îndrăgostiți nu au nicio problemă în a petrece ore-n șir vorbind noapte la telefon și sunt în stare să parcurgă distanțe mari doar ca sa fie împreună o oră. Când ne îndrăgostim, mai suntem invadați și de adrenalină care ne face inima să bată mai repede și să ni se înmoaie genunchii.

“Iubirea determina corpul sa elibereze o mulțime de substanțe chimice, care declanșează reacții fizice specifice. Acest elixir intern al iubirii este responsabil pentru faptul ca ne înroșim în prezența persoanei iubite, palmele ne transpira, iar inima ne bate mai tare,” spune dr. Pat Mumby, de la Universitatea Loyola Chicago.

Nivelurile acestor substanțe, care includ dopamina, adrenalina și noradrenalina, cresc atunci când doi oameni se indragostesc. Dopamina induce sentimente de euforie în timp ce adrenalina si noradrenalina sunt responsabile pentru bataia inimii, neliniste si starea generala de iubire.

Scanările RMN indica faptul ca iubirea declanseaza centri ai placerii din creier. Când ne indragostim, creste fluxul de sange in aceeasi parte a creierului implicata si in comportamentele obsesiv-compulsive.
“Dragostea scade nivelul de serotonina, care este frecventa la persoanele cu tulburari obsesiv-compulsive,” a declarat dr. Mary Lynn. “Acest lucru poate explica de ce ne concentram atentia pe partenerul nostru in etapele timpurii ale unei relatii si alte lucruri nu ne mai inereseaza.”

Medicii avertizeaza ca aceste raspunsuri fizice ale iubirii pot lucra în dezavantajul nostru. “Expresia” dragostea este oarba “este o notiune valabila pentru ca avem tendinta de a idealiza partenerul nostru si vedea doar lucruri pe care dorim sa le vedem în primele etape ale relatiei”, a spus dr. Mumby. Cei din afara relatiei pot avea o perspectiva mult mai obiectiva si rationala cu privire la relatie decât cele doua persoane implicate.

Exista trei faze ale iubirii, care includ dorinta, atractia si atasamentul. Dorinta este o faza dominata de hormoni. Fluxul de sânge marit din creier se întâmpla în timpul fazei de atractie, atunci când simtim o fixatie coplesitoare pe partenerul nostru. Acest comportament dispare în timpul fazei de atasament, atunci când organismul dezvolta o toleranta la stimulii placerii. Endorfinele si hormonii de vasopresina si oxitocina abunda in organism în acest moment si apare un sentiment general de bunastare si securitate, care conduce la o relatie de durata.

3 comentarii:

  1. Buna ziua...doriti sa facem schimb de link? site-ul meu este http://ramona-blog.eu/

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua!
    Cu draga inima! Putem face schimbul in 3? Va adaug linkul pe un alt blog al meu: http://www.calivitavalcea.blogspot.ro/ si dvs postati pe blogul dvs link catre http://www.totusi-iubirea.blogspot.ro/
    Sunteti de acord?

    RăspundețiȘtergere
  3. ADEVĂRUL TREBUIE SPUS!!! Nu există relații perfecte. Dacă îți pasă cu adevărat și îți iubești partenerul, nu te lupta cu el sau cu ea .. în schimb, luptă pentru a-l păstra. Exact asta am făcut și cu ajutorul doctorului Akhigbe fostul meu s-a întors la mine și cred că sunt mulți oameni care suferă de suferințe, dr. Akhigbe vă poate ajuta, de asemenea. Pentru mai multe informații contactați e-mailul său; drakhigbespellhome7@gmail.com sau WhatsApp: +2349021374574

    RăspundețiȘtergere