Totusi iubirea: Sarbatoarea Sfantului Valentin - o sarbatoare pagana si comerciala?
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

miercuri, 13 februarie 2013

Sarbatoarea Sfantului Valentin - o sarbatoare pagana si comerciala?

Deîndată ce din vitrinele magazinelor dispar decoraţiunile de Crăciun, îşi fac apariţia inimioare de toate formele, mărimile şi culorile, flori naturale sau artificiale, perechi de porumbei cioc în cioc, amintindu-le consumatorilor, prin oferte atrăgătoare, suprapuse peste cele ale soldurilor de iarnă, că la uşă bate Sărbătoarea Sfîntului Valentin.
Aşa se face că în secolul al XIV-lea, după cum se povesteşte, tocmai pe 14 februarie, care în calendarul vremii era o zi închinată îndrăgostiţilor, serbată în cercurile nobilimii, poetul englez Geoffrey Chaucer, şcolit într-ale poeziei în Italia şi Franţa ,şi-ar fi prezentat la curtea regelui Richard al II-lea poemul alegoric „Parlamentul păsărilor”, o colecţie de dorinţe, un catalog al vieţii în doi, destinat celor dornici să se căsătorească.
Este îndoielnic însă că tinerii noştri contemporani, mai au curiozitatea sau plăcerea de a face cale întoarsă în istoria acestei sărbători spre a-i afla originile, religioase şi culturale, destul de incerte. Wikipedia le stă oricum la dispoziţie, lămurindu-i şi cum a făcut sărbătoarea Sfîntului Valentin, după cel de-al doilea război mondial, cale întoarsă din America în Europa, încărcată, împovărată de mercantilisme, spre bucuria vînzătorilor de flori, bijuterii şi acadele.
Prin urmare, mai oportune, mai accesibile decît savantele incursiuni în labirintul tradiţiei sunt modestele sau mai fastuoasele escapade comerciale. Dacă trofeelor depuse la picioarele fiinţei iubite, li se adaugă o sinceră şi înfocată declaraţie de amor veşnic, fericirea, deşi efemeră, s-ar putea să fie deplină.
Trecand peste toate acestea, vreau sa doresc un sincer LA MULT ANI IN IUBIRE tuturor indragostitilor, celor care au iubit si vor mai iubi!!!
La multi ani, dragilor!!!

2 comentarii:

  1. La mulţi ani şi ţie, iubire!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani tuturor indragostitilor,insa nu uitati sa va sarbatoriti dragostea in fiecare zi,nu doar de Valentine's Day,caci cu o floare nu se face primavara!

    RăspundețiȘtergere