Totusi iubirea: Despartirea si efectele ei
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

marți, 19 februarie 2013

Despartirea si efectele ei

        Fiecare dintre noi se confrunta cel puțin o data in viata cu o despărțire. Oricare ar fi motivul care cauzează o despărțire, aceasta conduce inevitabil la un grad mai scazut sau mai ridicat de suferinta. În cultura noastră, se presupune ca nicio relatie nu poate exista fara ingredientul de baza, iubirea. Ei bine, iubirea nu este eterna decat in scrierile romanticilor, iar viata cu greutatile ei si caracterul ei practic nu ezita sa ne reaminteasca de efemerul ideilor pure. In momentul fatidic cand toate ingredientele unei relatii indelungate se risipesc in neant, inevitabila despartire incepe sa intunece orizontul.
          Femeile sunt cele care ajung de regula pe fotoliul psihologului in cazul unei astfel de crize emotionale, chiar daca in ultima vreme numarul barbatilor loviti de nefericire in dragoste a crescut vertiginos. Cu toate acestea, se considera ca barbatii sufera mai tare din dragoste decat femeile. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca barbatii sunt mai degraba obisnuiti sa aiba control asupra situatiilor, iar daca sunt parasiti le este pus in pericol orgoliul si respectul de sine. De asemenea sunt mai putin obisnuiti sa vorbeasca deschis despre sentimentele lor, sau nu au un cerc de prieteni care sa-i sustina, dar in acelasi timp nu cunosc decat putine strategii de rezolvare a situatiilor de criza, si gandesc in categorii de tipul invingator/invins. Ei se ingroapa de cele mai multe ori in munca, alcool, actiuni teribiliste si necugetate, sau isi cauta repede o alta partenera. Intr-o despartire, ei sunt ajutati de faptul ca au deja un loc de munca si siguranta financiara, sau ca au o ordine in timpul zilei datorita jobului, de faptul ca nu trebuie sa schimbe atat de multe ca femeile, care trebuie sa-si cauta in primul rand un loc de munca, sau chiar sa inceapa un curs de formare, sau sa preia grija copiilor.
            Exista cateva lucruri care nu ar trebui in niciun caz sa le faci cand te gasesti sub auspiciile sumbre ale unei despartiri:
  • Sa ingropi totul sub covor ca si cand nu ar fi nimic
  • Sa te lasi prada unei dependente (alcool, calmante…)
  • Sa iei decizii pripite precum a-ti vinde casa, a-ti da demisia…
  • Sa te lași condus/ă mereu de ganduri negre si sentimente de ura
  • Sa terorizezi partenerul/a cu telefoane
  • Sa te razbuni, turnandu-ti partenerul la sefi sau finante…
  • Sa te baricadezi in pat si sa uiti de trecerea timpului
  • Sa te faci mic/ă si sa cersesti inca o sansa de la partener, sa faci tot posibilul pentru a-ti recastiga partenerul (ceea ce pe termen lung oricum nu va da rezultatele dorite)
  • Sa te lasi otravit/ă de sentimente de vina
  • Sa-ti ponegresti partenerul la prieteni
  • Sa neglijezi hrana si corpul

Ceea ce ar trebui sa faci in schimb:
  • Acorda-ti timp pentru a-ti exprima sentimentele (prin muzica, pictat, scris, vorbit)
  • Nu avea asteptari exagerate de la tine, de a functiona normal
  • Ai grija la hranire. Daca nu ai chef sa gatesti, manaca multe fructe, legume, si hidrateaza-te!
  • Vorbeste cu prietenii sau tine un jurnal
  • Elimina furia prin activitati fizice (jogging, curatenie, ciclism…)
  • Aminteste-ti ce succese ai avut pana la acest moment in viata si ce prieteni iti doresti alaturi de tine

Procesul de vindecare dupa o despartire poate varia de la caz la caz. Depinde de imprejurari. Daca fostul partener este nehotarat sau lasa inca o portita pentru impacare sau speranta, acest proces se poate prelungi. Dupa cel mult un an de la despartire insa, trebuie sa existe deja momente in care atentia sa nu mai fie indreptate spre tema despartirii.
Nefericirea si suferinta din dragoste poate genera si o puternica forta creatoare. Sentimentele profunde de tristete, furie si durere pot fi canalizate intr-o metoda de exprimare artistica. De asemenea se ajunge la un bilant pana in acel moment, care te poate conduce catre revelatii despre ce este mai important in viata. Poti deveni mai constienta de tine, mai indepandenta, poti descoperi prietenii noi, interese noi, sau altele mai vechi pe care le-ai neglijat din cauza partenerului. Te poti redescoperi, sau descoperi noi preferinte, chiar si sexuale, noi scopuri in viata. Inveti sa te descurci singura si sa te maturizezi, si sa te eliberezi de partile negative ale fostei relatii, sa nu iti neglijezi propriile nevoi, daca in relatie obisnuiai sa lasi mai mult de la tine.

8 comentarii:

  1. Am o nelămurire: de ce te adresezi, prin această postare, doar femeilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Adica, va urma in curand si despre suferinta barbatilor din dragoste .....

    RăspundețiȘtergere
  3. Abia astept sa vad cum "sufera" barbatii, confom cu ceea ce vei scrie aici!... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pai, e normal sa am. sunt barbat! ai vrea sa am ceva cu barbatii?.... :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu schimbul de link-uri.Eu te-am trecut în lista mea de bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am o problema! De ce crezi ca doar femeile casnice, la care am observat ca faci tu referire, ar fi părăsite de partener sau ar fi singurele care ar suferi în urma despărţirii?

    RăspundețiȘtergere