Totusi iubirea: Mituri despre casnicie .....
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

joi, 21 februarie 2013

Mituri despre casnicie .....

Multe cupluri au o relatie nereusita din cauza ca pun prea mult pret pe anumite convingeri care sunt pur si simplu gresite. Sa le demontam impreuna.

Statisticile psihologilor arata ca peste jumatate dintre casnicii se incheie cu un divort. Alarmant, dar cifrele nu sunt neaparat un motiv de panica. Medicul John W. Jacobs, psihiatru cu o bogata experien a in consilierea cuplurilor, iti ofera in cartea sa „Dragostea este suficienta… si alte minciuni despre viata in doi”, cateva solutii simple pentru a evita sau a dezamorsa conflictele din rela ia ta, inainte ca ele sa explodeze.


Daca locuiti impreuna inainte de casatorie, veti avea o casnicie fericita.
Daca locuiesti impreuna cu partenerul, inainte de a te casatori, ai sanse mult mai mari la o casnicie lunga si fericita.
Este adevarat ca, locuind impreuna o perioada inainte de a face marele pas, iti cunosti partenerul cu bune si rele, te obisnuiesti cu tabieturile sale si va descoperi i amandoi intimitatile, astfel ca nu mai ai „surprize“ dupa, insa aceasta nu este neaparat cheia succesului.
Contrar aparentelor, se pare ca exact cuplurile care testeaza via a in doi se feresc ulterior de angajamente. si el, si ea vad in convietuirea intr-un cuplu neoficializat tocmai scuza necesara ca sa nu mearga la primarie: „Locuim impreuna, ne iubim, cu ce va schimba un act relatia noastra?“
In plus, partenerii care se obisnuiesc cu ideea ca pot sa rupa oricand rela ia, daca ceva scartie, sunt mult mai pu in dispusi la comunicare, la dialog si la compromisuri.
Dragostea este de ajuns
Cam fals si acest mit. Este cu adevarat romantic si minunat sa te legeni in contemplarea iubitului, exact ca o eroina din filmele americane, gandindu-te la dragostea voastra ne armuita, dar asta nu este egal cu o casnicie.
Pe scurt: multa poezie, putina munca. Iubirea intr-o casnicie nu trebuie sa insemne doar starea aceea inal ator-boema, ci si un „travaliu“ sustinut.
O relatie reusita presupune eforturi si daruire, inseamna si sa lasi de la tine si sa faci lucruri pentru celalalt, nu doar sa iti conservi prin contemplare mare ia sentimentelor.
Relatie = egalitate
Paradoxal, majoritatea femeilor constata ca dupa casatorie, mult trambitata egalitate in drepturi cu barbatul este, de foarte multe ori, in dezavantajul femeii. Ea va avea de acum mai multa siguranta pentru a se ocupa de ea si de cariera, e adevarat, dar vor aparea nasterea, si ingrijirea copilului si problemele din gospodarie…
Va fi nevoita deseori sa lase copilul sa stea mai mult cu bunicii sau cu bona decat cu ea, ceea ce poate duce la frustrari. Egalitatea ii va permite sa-si construiasca o cariera si sa castige la fel de multi bani ca sotul, dar cu ce sacrificii?
Copiii sunt liantul casniciei
Un mit cu efecte deseori „catastrofale“, atat pentru cuplu, cat si pentru cei mici. Un copil are nevoie de dragoste si atentie, trebuie sa fie dorit si asteptat ca pe un dar al vietii, nu ca o solutie tampon a unei eventuale crize afective. Daca in relatie exista deja probleme, acestea nu se vor solutiona prin aparitia unui copil, caci afectiunea pentru micut nu este suficienta pentru a tine doi adulti impreuna.
In plus, venirea pe lume a unui copil le poate face pe femei sa se dedice intrutotul celui mic, neglijandu-si partenerul de viata, iar de aici pana la reprosuri si conflicte mocnite nu mai este decat un pas.
Femeile iubesc mai profund si sunt mai sensibile decat barbatii
Este total eronat. si barbatii, si femeile sunt la fel de sensibili. Diferenta consta deseori doar in modul de exprimare a trairilor. Este adevarat ca barbatii isi arata mai greu si mai rar sentimentele, dar asta nu inseamna ca ele nu exista.
Nu este obligatoriu vorba despre niste sentimente mimate, ci pur si simplu de un timp care este necesar, si barbatilor dar si femeilor, pentru a-si cristaliza iubirea. Este nevoie doar de putina rabdare si nu e cazul sa obtii confirmari ale sentimentelor si declaratii de iubire vesnica „smulse“ cu forta, cu incruntari si reprosuri; lasa-le sa vina de la sine si din inima.
Casnicia are avantaje doar pentru barbati
Este un mit „cultivat“ probabil doar ca o incercare de a-i face pe barbati sa isi ia inima in dinti si sa faca pasul catre casnicie. In realitate, beneficiile de pe urma oficializarii unei relatii sunt de ambele parti, iar femeile si barbatii se bucura de ele in egala masura.
Atat din punct de vedere psihic, cat si emotional, partenerii se simt mai bine: obtin fiecare o siguranta si un alt grad de confort fata de cel cu care erau obisnuiti, iar stilul lor de viata devine in mod cert mai echilibrat si mai sanatos. La capitolul diferente putem include siguranta financiara sporita pe care o obtine femeia, pe cand barbatul se va bucura de ingrijirea si atentia sotiei. Desi, la cat de mult s-au schimbat raporturile sociale, aceste lucruri nu mai reprezinta o garantie.
Dupa casatorie, adio, libertate!
Adio, vizite ale prietenilor, serile de canasta, meciuri cu gasca - pentru soti - si iesirile „cu fetele“ la film sau la shopping - pentru sotii. Nimic mai fals. Libertatea celor doi „parteneri oficiali“ va ramane aceeasi, doar ca va fi perceputa intr-un mod mai constructiv, iar casnicia nu inseamna ca prietenii nu vor mai face parte din viata voastra de familie.
Este corect sa afirmi ca via a de cuplu presupune o serie de angajamente si responsabilitati comune, dar asta nu inseamna ca va trebui sa renuntati definitiv la viata sociala.
Ce-ti doresti de la partenerul tau?
E o intrebare la care multe femei nu au un raspuns clar. Asteptarile sunt diferite in func¬ie de varsta, de caracter, de principii sau de educa¬ie, insa exista cateva linii generale pe care psihologii au incercat sa le traseze.
Cel mai adesea femeile isi doresc intr-o relatie aceleasi lucruri ca si barbatii, doar ca ele au moduri diferite de abordare, iar asteptarile lor sunt intrucatva coordonate de fazele vietii lor.
Dezvoltarea relatiilor intre doi parteneri trece prin perioade de solicitari diferite. Fiecare femeie are o latura dominanta a personalitatii sale, care nu le exclude pe celelalte, ci doar le plaseaza pentru anumita vreme intr-un plan secundar, cate una sau doua din aceste tendinte psihologice facandu-si simtita prezenta intr-o anumita situatie.
Desigur ca dorintele si asteptarile tale de la relatia ta intima sau de la casnicia ta se pot si se vor modifica, in functie de varsta si de momentele pe care le traversezi in viata. Iata un mic „indrumator emotional“, conceput de specialistii psihoterapeuti si general valabil cam pentru oricare din aceste perioade.
Atentie la “capcanele personalitatii feminine” care au tendinta sa se manifeste indiferent de varsta:
■ Nu-l critica prea des.
■ Nu iti manifesta dispretul pentru ceva ce-i apartine sau indrageste.
■ Nu sta tot timpul in defensiva, ca si cum te-ai simti amenintata.
■ Nu evita comunicarea cu el.
■ Renunta uneori la ceva ce-ti place, daca stii ca asta il face sa se simta bine.
■ Priveste-ti partenerul cat mai realist. Nu conta pe faptul ca se va schimba in numele iubirii. Se intampla mult prea rar.
■ Apara-ti autonomia si respect-o si pe a lui.
■ Incearca sa te intelegi cu el si atunci cand tace. E un exercitiu excelent pentru o relatie de durata.
■ Fa-ti timp pentru conversatii din care sa afli ce a facut partenerul tau in ultima vreme.
■ Accepta-l asa cum este, nu te crampona de ideea fixa de a-l schimba dupa gustul tau.
■ Fii sincera cu tine. Analizeaza cat de tare te irita sau te incomodeaza faptul ca trebuie sa tii cont si de el cand iei o decizie.
■ Exprima-ti mai des afectiunea si aprecierea pentru el. Admira-l si spune-i asta cat mai des.
■ Incearca sa iubesti si calitatile, dar si defectele celui de langa tine.
■ Arata-te interesata de preocuparile lui, chiar si de cele mai putin importante.


In orice casnicie, trebuie sa fim si gospodari, asa ca trebuie sa avem in vedere achizitionarea unui mobilier de calitate si la un pret avantajos. Va recomand in acest sens o eleganta mobila dormitor sau o serie superba de canapele extensibile ieftine.

3 comentarii:

  1. merita citit caci e foarte interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca v-a placut articolul meu! :)
    Sper sa ma urmariti si in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci cand casnicia e un stil de viata ales ,nu impus de familie,societate si reguli,nu prezinta nici un fel de dezavantaje pentru nici unul din parteneri.E unul din pasii vietii care trebuie gandit cu inima,mintea si sufletul,tocmai pentru a lua decizia corecta si pentru a nu lasa loc parerilor de rau

    RăspundețiȘtergere